Wedstrijdreglement Aangespannen Sport



Bij aangespannen sport worden tuigpaarden, Friese paarden en Hackney's voor de wagen gereden en beoordeeld op hun 'wijze van gaan'. Dat wil zeggen hoe groot het zweefmoment van de draf is, of het paard zijn voorbenen ver genoeg naar voren zet, of hij zijn benen hoog genoeg optilt (knieactie) en zijn achterbenen goed gebruikt (krachtig ondertreedt). Bij meerdere paarden voor de wagen wordt bovendien beoordeeld of de paarden als één geheel optreden en in hoeverre ze gelijk zijn van kleur, type en bouw.

Ook interessant

  • Afrikaanse Paardenpest

    Afrikaanse paardenpest, wat is het?

    Afrikaanse paardenpest, APP of AHS (als afkorting van het Engelse "African Horse Sickness") is een virusziekte die, zoals de naam al doet vermoeden, vooral voorkomt bij paarden en paardachtigen, zoals ezels en zebra's.

  • Wedstrijdproblemen

    Wedstrijdproblemen

    Soms lijkt het allemaal wat tegen te zitten bij het rijden van wedstrijden. Ken je dat?

  • Toos Paardloos

    Toos Paardloos

    Om mij heen is iedereen alweer druk in de weer met de wedstrijdplanningen. Springwedstrijden, dressuurwedstrijden en ook de eventers hebben leuke wedstrijden in de planning. Vorige jaren deed ik fanatiek mee, maar dit jaar zit dat er voor mij niet in. Dit jaar ben ik Toos Wedstrijdpaardloos. Het stomste is ook nog dat het mijn eigen schuld is. Hoe dat zo komt? Ik besloot een veulen te fokken....

  • Ophouding

    Ophouding

    Een ophouding is de hulp aan het paard om aan te geven dat je iets wilt veranderen. Dit kan een overgang van draf naar stap zijn, maar ook een hulp om het paard even wat alerter te maken. Er zijn twee soorten ophouding: de hele ophouding en de halve ophouding.

  • Zonder beugels

    Zonder beugels

    Voor verbetering van je houding en zit, kan het zinvol zijn af en toe zonder beugels te rijden.

Chat