Algemeen Wedstrijdreglement



Om de sport zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen zijn spelregels opgesteld. De KNHS kent hierbij de volgende reglementen: het Algemeen Wedstrijdreglement en de Disciplinereglementen Dressuur, Springen, Eventing, Mennen, Endurance, Voltige en Aangespannen Sport. Om te controleren op het gebruik van medicatie en verboden middelen gelden de bepalingen van het Reglement Ongeoorloofde Middelen voor het Paard en het Humaan Dopingreglement. 

De KNHS-wedstrijdreglementen zijn zoveel mogelijk in lijn gebracht met de regels van de internationale paardensportorganisatie, de Fédération Equestre Internationale (FEI). In enkele gevallen was het niet mogelijk de regelgeving van de FEI te volgen omdat het voorzieningenniveau van KNHS-wedstrijden afwijkt van de voor de FEI-wedstrijden vereiste voorzieningen.

Een disciplinereglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het Algemeen Wedstrijdreglement. Wanneer bepalingen in het disciplinereglement afwijken van de bepalingen in een disciplinereglement gaan de bepalingen in het disciplinereglement voor op de bepalingen van het Algemeen Wedstrijdreglement. Wanneer de reglementaire bepalingen geen uitkomst bieden, moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en het welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan!

In het Algemeen Wedstrijdreglement zijn bepalingen vastgelegd die gelden voor alle KNHS-leden die aan wedstrijden deelnemen en/of wedstrijden organiseren.


    Bron: KNHS

    Ook interessant

    • Dressuurproef uit het hoofd

      Dressuurproef uit het hoofd

      Het is verstandig je dressuurproef ook uit het hoofd te kennen.

    • Winactie: Tassenset!

      Winactie: Tassenset!

    • Wedstrijdspanning onder controle

      Wedstrijdspanning onder controle

      Rijd jij wedstrijden? Dan ken jij vast het gevoel van wedstrijdspanning. We onderscheiden een aantal vormen van spanning. Hoe kun je de spanning onder controle houden?

    • Impuls

      Impuls

      Het streven in het rijden is ernaar de achterhand zo te activeren dat deze meer gewicht gaat dragen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet het paard voldoende impuls hebben. Impuls is de drang van het paard naar voren, opgewekt en gecontroleerd door de ruiter. Je paard moet voorwaarts blijven denken, waardoor het meteen reactie geeft op een beenhulp.

    • Predikaten KWPN

      KWPN Predikaten

      IBOP, keur, Ster... wat betekent het allemaal? Lees hier wat je aan kan treffen op het stamboekpapier.

    Chat