Heeft je paard last van wedstrijdspanning?

door De Paardendrogist
Heeft je paard last van wedstrijdspanning?

Het indoorseizoen gaat weer van start. Vaak een periode die paarden een beetje extra spannend vinden. Een vreemde omgeving, gekke juryhokjes met bloemen en publiek langs de baan. Wist je dat ongeveer 80% van de paarden last heeft van wedstrijdspanning? Met name op indoorwedstrijden zijn paarden vaak extra schrikkerig, kijkerig of gespannen. De Paardendrogist geeft je handige tips om hier mee om te gaan!
 

Vluchtdier
Je paard is van nature een vluchtdier en daarom kunnen indoorwedstrijden je paard een opgesloten gevoel geven. Als er dan ook nog allemaal spannende obstakels langs de ring staan zoals bloemen en gekke juryhokjes dan kan dit extra stress geven. Het instinct van je paard zegt dan eigenlijk dat hij/zij moet vluchten of vechten, maar als dat niet kan zal je paard zich gaan spannen en verstijven. Met als gevolg dat je paard niet meer reageert op je hulpen of misschien helemaal niet meer wil lopen. Het is daarom extra belangrijk dat je paard alle vertrouwen kan hebben in jou!

Boos worden op je paard als hij gespannen is heeft eigenlijk nooit zin, want daarmee versterk je de angstgevoelens. Maar ook afwachten en niets doen is niet de oplossing. Geef hem/haar vertrouwen en moedig aan om de enge dingen te gaan bekijken of als dat kan aan te raken. Geef hem de ruimte en de tijd om de enge obstakels goed te inspecteren. Als hij/zij zelf ontdekt dat het geen gevaar is geeft dit zijn/haar zelfvertrouwen een boost! Bij het ene paard gaat dit sneller dan het andere paard dus neem hier de tijd voor. Je zult merken dat het iedere keer een stukje makkelijker en sneller gaat!

Naast dat je je paard leert omgaan met spannende situaties en zorgt dat zijn/haar zelfvertrouwen groeit, is het ook belangrijk dat je zelf je spanning onder controle kunt houden. Probeer je ademhaling zo rustig en laag mogelijk door je buik te houden en zorg dat je een positieve mindset houdt.

(Lees verder onder de foto...)

 

Ondersteuning met supplementen
Het is belangrijk om je paard te leren met spannende situaties om te gaan, maar vaak kunnen supplementen dit net een beetje makkelijker maken. Je kunt hiervoor diverse rustgevende en/of spierontspannende producten vinden.

Eén van de meest bekende supplementen die goed werkt bij gespannen paarden is magnesium. Stressgevoelige paarden verbruiken namelijk meer magnesium. Het ruwvoer en krachtvoer vult dit vaak te weinig aan. Een tekort aan magnesium leidt tot nog meer spanning in spieren en zenuwen. Het is daarom extra belangrijk om dit bij een gespannen paard aan te vullen in het dagelijkse voer.

Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals Passiebloem, Hop, Rode klaver, Ashwaganda, Kamille en Sint Janskruid in stresssituaties helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie. De meeste paarden reageren erg goed op producten met rustgevende natuurlijke kruiden.

Wil je je paard vlak voor de wedstrijd nog iets extra’s geven om zich optimaal op de prestatie te kunnen focussen? PrimeVal heeft een handige Stressless injector en een gel op basis van feromonen voor een snelle aanpak. Deze producten zijn ongeveer 3 uren werkzaam en dien je voor aanvang van de prestatie toe te dienen. Het geeft meer innerlijke rust, laat spanning sneller afvloeien en gaat niet ten koste van de concentratie.  Let bij rustgevende producten voor je wedstrijdpaard wel op of het geen ingrediënten bevat die onder doping vallen. Dit staat meestal in de omschrijving en bijsluiter wel vermeld. Geef in ieder geval geen producten met Valeriaan. Deze valt onder de dopinglijst. Krijgt je paard medicatie? Let dan op bij Sint Janskruid. Dit kan de werking van bepaalde geneesmiddelen verminderen. Dit kun je altijd informeren bij je dierenarts of therapeut die de geneesmiddelen heeft voorgeschreven.

Wil je meer weten over producten die jouw paard kunnen ondersteuning bij spanning? Neem dan eens een kijkje op paardendrogist.nl  of neem contact met de klantenservice op voor een persoonlijk advies. De specialisten van De Paardendrogist helpen je graag.

 

Dit artikel wordt je aangeboden door De Paardendrogist.
Meer weten? Kijk op www.paardendrogist.nl

Logo De Paardendrogist

Ook interessant

  • Ruiterkamp met eigen pony of paard

    Ruiterkamp met eigen pony of paard

  • Het rijden van wedstrijden (algemeen)

    Het rijden van wedstrijden (algemeen)

    Waar moet je allemaal aan denken voor en tijdens wedstrijden?

  • De snelste barrage

    De snelste barrage

    Tips om een zo snel mogelijke barrage te rijden

  • Kijk! Een ballon!

    Kijk! Een ballon!

    Opa Geert staat samen met zijn kleinzoon Bram naar de paarden in het land te kijken. Dolenthousiast roept Bram ineens: 'kijk opa, een ballon!' En inderdaad uit de verte komt een knalgele heteluchtballon de kant van opa Geert en kleine Bram op.

  • Paardenhouderij & familierecht (deel II)

    Paardenhouderij & familierecht (deel II)

    De artikelen zijn geschreven om een indruk te geven hoe een echtscheidingstraject eruit kan zien. Hierbij wordt kort ingegaan op de mogelijkheden en de consequenties. De drie delen zijn wellicht niet als typisch ' hippisch recht' te kwalificeren, maar aangezien een echtscheiding waarbij een paardenbedrijf of paardenmensen zijn betrokken in de praktijk regelmatig voorkomt, heb ik er toch voor gekozen om dit onderwerp eens te behandelen

Chat