Massage van ruiter en paard: zelfzorg voor beiden

Massage van ruiter en paard: zelfzorg voor beiden

Massage is vaak een over het hoofd geziene, maar uiterst waardevolle techniek die zowel voor de ruiter als voor het paard van groot belang kan zijn. Het wordt vaak gezien als een luxe, maar het is in werkelijkheid een heel belangrijke vorm van zelfzorg. “Zowel de ruiter als het paard kunnen enorme voordelen halen uit een regelmatige massagebehandeling”, aldus Brenda Nessen. Brenda is eigenaar van Equi-team Sportmassage. Wat haar praktijk extra bijzonder maakt, is dat Brenda zowel het paard als de ruiter behandelt. De massages kunnen namelijk blokkades in hun gezamenlijke communicatie en samenwerking herkennen en aanpakken.

De verbinding tussen ruiter en paard
De fysieke staat van de ruiter heeft invloed op de interactie met het paard, en andersom. “Stel je voor: je hebt last van je schouder, dan kan de ontspanning in het contact met je paard verstoord raken. Dit kan de communicatie tussen jullie beide belemmeren en de samenwerking verstoren”, legt Brenda uit. “Blokkades in het lichaam van de ruiter kunnen zich ook fysiek manifesteren in het paard. Zo kan een gespannen houding van de ruiter, bijvoorbeeld door schouderklachten, een negatieve invloed hebben op de soepelheid en reacties van het paard”.

Aan de andere kant is het niet alleen de ruiter die baat heeft bij massage. Als een paard bijvoorbeeld last heeft van zijn rug, kan dit de houding en het zitcomfort van de ruiter beïnvloeden. Dit creëert een vicieuze cirkel van ongemak, waarbij de fysieke klachten van het paard ook de prestaties van de ruiter beïnvloeden.

Massage als oplossing voor beide partijen
Een massagebehandeling die zich richt op zowel de ruiter als het paard biedt niet alleen verlichting, maar kan ook preventief werken. Wanneer Brenda beide partijen behandelt, kan zij in één sessie zowel de lichamelijke blokkades van het paard als die van de ruiter herkennen. Dit zorgt voor een veel diepere en effectievere aanpak van eventuele ongemakken en zorgt ervoor dat de samenwerking tussen ruiter en paard wordt versterkt.

Voor de ruiter biedt een stoelmassage de ideale oplossing. Deze massagevorm is snel, effectief en kan vrijwel overal worden toegepast. Of het nu in de kantine is, op stal, of zelfs buiten in de wei: de stoelmassage is een praktische keuze die weinig tijd vereist.

De voordelen van massage voor zowel ruiter als paard

Massage heeft dus volgens Brenda tal van voordelen voor zowel ruiter als paard. Hieronder een overzicht van de belangrijkste:

  • Verbeterde bewegingsvrijheid: Een ontspannen ruiter en paard trainen gemakkelijker en hebben meer bewegingsvrijheid.
  • Afvoer van afvalstoffen: Massage helpt bij het afvoeren van afvalstoffen die zich in de spieren kunnen ophopen. Dit bevordert zowel de fysieke conditie van het paard als de ruiter.
  • Betere bloedcirculatie: Door de verbeterde doorbloeding herstellen zowel het paard als de ruiter sneller van belasting of inspanning. Dit verkort de hersteltijd na intensieve trainingen.
  • Verbeterde balans tussen lichaam en geest: Massage draagt bij aan het verbeteren van de balans tussen mentaal en fysiek welzijn. Zowel het paard als de ruiter kunnen zich meer ontspannen en gefocust voelen.
  • Activering van het zelf-herstellend vermogen: Het lichaam heeft een natuurlijke aanleg om te herstellen. Massage helpt dit proces te versnellen en stimuleert het zelfherstellende vermogen, zowel bij de ruiter als bij het paard.
  • Gewoon lekker: Last but not least, massage is heerlijk! Het zorgt voor een ontspannende ervaring die zowel het paard als de ruiter ten goede komt.

Direct resultaat
Een van de grote voordelen van de massagebehandeling die Brenda geeft,  is dat je zowel voor als na de sessie gewoon kunt blijven rijden. Dit betekent dat je geen onderbreking hebt in je trainingsschema. “Je kunt direct na de massage weer lekker aan de slag, en zowel jij als je paard voelen zich hersteld en energiek”.

Massage is een investering in het welzijn van zowel het paard als de ruiter, die zich op termijn dubbel en dwars terugbetaalt!

 

Equi-Team sportmassage
06-24743474
www.equi-team-sportmassage.nl

Facebook: Equi-Team sportmassage
Instagram: equi_team_sportmassage_

Ook interessant

  • Niet mokken...

    Mok bij paarden. Wat nu?

    Mok is een kwaal die verschillende oorzaken kan hebben. Het ene paard is er gevoeliger voor dan het andere.

  • Lichaamsconditie van het paard

    Te dik? Te dun? Precies goed op gewicht?

    Over- of ondergewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard. Zo loopt een paard met overgewicht bijvoorbeeld risico op hoefbevangenheid, insulineresistentie, artritis, eczeem etc. Daarnaast kan het invloed hebben op de sportpresentaties van het paard. Maar wanneer is een paard nou te dik, te dun of precies goed op gewicht?

  • Equine Infectieuze Anemie

    Equine Infectieuze Anemie in Nederland

    Equine Infectieuze Anemie (EIA) is een virusziekte die voorkomt bij paarden en paardachtigen.

  • Diarree bij veulens

    Diarree bij veulens

    Diarree komt veel voor bij jonge veulens. Ongeveer 80% van de veulens zal, voordat ze zes maanden oud zijn, een periode (of zelfs meerdere periodes) van diarree door maken. 
    Hoe kun je het voorkomen en hoe kun je het herkennen? 

  • Teken bij paarden

    Teken bij paarden

    De teken zijn weer actief: let goed op! De gevaren bij mensen zijn inmiddels wel bekend, maar hoe zit dat bij paarden? Eigenlijk geldt daarvoor hetzelfde!

Chat