Droes is een zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte voor paarden. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus Equi. Met deze ziekte zijn de lymfeknopen van het paard ontstoken; door deze ontsteking ontstaan pijnlijke zwellingen. Door deze zwellingen ontstaan abcessen. Droes komt voornamelijk voor bij paarden jonger dan 5 jaar oud. De meeste paarden genezen weer van deze ziekte maar het kan dodelijk zijn!
Droes kan zowel worden overgedragen door paarden maar ook door mensen. Het kan overgedragen worden door dat paarden met elkaar neuzen maar ook doordat meerdere paarden uit dezelfde drink- en voerbak eten. Maar ook kan het overgedragen worden via het tuig of kleding.
Symptomen van droes:
Bij ontdekking van enkele van deze symptomen dient direct de dierenarts geraadpleegd te worden. In een vroeg stadium kan de ziekte behandeld worden met antibiotica. Dit kan alleen als er nog geen zwelling opgetreden is.
Indien er droes uigebroken is op een stal dienen de paarden die besmet zijn met deze bacterie geïsoleerd te worden van de rest. De andere paarden op stal dienen goed gecontroleerd te worden door elke dag de temperatuur op te meten. Mensen die de besmette paarden behandelen dienen een zeer goede hygiëne te hanteren. Tevens dient deze goed hygiëne ook gehanteerd te worden door de dierenarts en hoefsmeden die de stal bezoeken.
Tips om verspreiding te voorkomen:
Droes is te genezen dus raadpleeg gelijk je dierenarts!
Een paard dat wat stijfjes van stal komt, af en toe onregelmatig of kreupel is en moeite heeft met oefeningen waarbij buiging van de gewrichten wordt gevraagd…
Te vaak gebeurt het dat een combinatie niet mag starten omdat het paard niet correct is gevaccineerd. Weet jij wel hoe het zit? In dit artikel wordt de influenza-vaccinatie besproken.
Je hebt een paard bij iemand staan, maar deze verzuimd op tijd te melden dat het dier ziek geworden is. Met alle gevolgen van dien. Welke afspraken moet je maken en welke rechten en plichten heb je? Hippisch advocaat Femke de Reus deelt het met je in dit artikel.
Rhinopneumonie of EHV-1 komt veralgemeend voor in een paardenpopulatie. EHV-1 is een ademhalingsvirus, infectie gebeurt dus door inhalatie of door contact met besmette secreties. EHV-1 kan slechts over korte afstand door de lucht verspreid worden, dit in tegenstelling tot het griepvirus. Het kan wel overgedragen worden door de mens of materiaal (staldeur, stro).
Equine Infectieuze Anemie (EIA) is een virusziekte die voorkomt bij paarden en paardachtigen.
Koud in Nederland? Ga op vakantie naar Curaçao! Luxe vakantie met 4 of 8 personen? Kies uit 5 verblijven!
Twee vakantiehuizen in het bos van Norg! Schitterende omgeving en veel privacy. Maximaal 6+7 = 13 personen! | boshuisjesnorg.nl
Hippisch Centrum Exloo
Essen (DLD)
HJC Manege