Dekenonderhoud

door Dekenwasserij Reeuwijk
Dekenonderhoud

De meningen zijn behoorlijk uiteenlopend als het gaat om het wel of niet wassen van paardendekens. Wij leggen je daarom graag uit waarom je paardendekens maar beter met regelmaat kunt laten wassen.

Paardendekens zitten vol met huidvetten, haar en uitwerpselen. Dit samen is een bron van bacteriën en schimmels. Gebruik je de deken dagelijks? Laat hem dan minimaal eens in de 6 tot 8 weken wassen. Dit is niet alleen fijn voor de huid van je paard maar ook voor jou, jij hebt de deken immers dagelijks in handen.

Uiteraard is dit sterk afhankelijk van hoe vies jouw paard is, of beter gezegd, hoe vies zijn stal of omgeving is. Een paard wat met zijn deken op gaat liggen in een stal met een dun laagje bodembedekking zal veel sneller een vieze deken hebben dan wanneer een paard dagelijks tot zijn knieën in een vers strobed staat en zich daar lekker in laat zakken. 

Huidvet
Eén van de redenen waarom het belangrijk is om een deken met regelmaat te wassen is het huidvet dat op de deken terecht komt. Een deken die dagelijks gebruikt wordt, moet goed kunnen ademen. Een paard moet zijn overtollige warmte natuurlijk wel snel kwijt kunnen indien nodig. Een deken die al langer gebruik wordt, is aan de binnenkant vettig. Dit is huidvet en/of opgedroogd zweet. Deze vettige laag sluit de binnenkant volledig af waardoor jouw deken niet meer kan ademen en het paard dus zijn overtollige warmte niet meer kwijt kan. Hierdoor zal hij eerder gaan zweten onder de deken wat natuurlijk niet comfortabel is voor het paard.

Waterdicht is en blijft waterdicht
Wanneer jij een deken goed onderhoudt, blijft deze gegarandeerd waterdicht na een wasbeurt. Anders gezegd; je kunt een deken mits op de juiste wijze gewassen, ongelimiteerd wassen zonder dat dit de waterdichtheid aantast.

Hoe werkt dit precies?
Veelal wordt gedacht dat een waterdichte deken waterdicht is door een laagje dat op de deken is aangebracht. Tijdens het wassen zou dit laagje eraf slijten waardoor je vervolgens een lekke deken zou hebben. Echter werkt het net even anders: een waterdichte paardendeken verkrijgt zijn waterdichtheid namelijk door een rubberen laag die aan de binnenkant van de buitenstof zit. Deze rubberen laag is van zichzelf elastisch en een beetje vettig. Heel simpel, rubber dat niet meer vettig is, droogt uit. Door het uitdrogen ontstaan er allemaal kleine haarscheurtjes wat resulteert in een deken die op den duur zal gaan doorlekken.

Standaard wasmiddel heeft de volgende eigenschappen: grondig schoonmaken, grondig ontvetten en lekker ruiken. Ga je een waterdichte deken dus met een standaard wasmiddel wassen, dan droog je hiermee de rubberen coating uit, simpelweg omdat dit wasmiddel te hardnekkig ontvet. Gelukkig bestaan er speciale wasmiddelen die grondig schoonmaken én het wasgoed lekker fris laten ruiken zonder dat deze ontvetten.

Naast het wasmiddel is een juist wasprogramma ook erg belangrijk. Jij zou jouw wollen truitje ondanks dat je deze met wolwasmiddel zou wassen, alsnog kunnen verpesten door deze met een verkeerd wasprogramma te wassen. Door de combinatie van een mild wasprogramma en het speciale wasmiddel blijft de rubberen coating-laag elastisch en vettig en blijft jouw deken dus waterdicht. Tevens zorgt dit wasmiddel ervoor dat de deken weer water- en vuilafstotend is doordat het een dun laagje op de deken achter laat.
Let wel, dit is slechts tijdelijk. Door gebruik zal dit laagje er wel snel weer afslijten, denk aan rollen, liggen, de deken op en af doen etc.

Wél is het een feit dat een deken onderhevig is aan slijtage. Een deken die dagelijks gebruikt wordt heeft met veel factoren te maken; denk hierbij aan wrijving door rollen en liggen, bijten, happen, trekken, zonlicht en kou. Deze factoren hebben allemaal invloed op het materiaal waarvan de deken is vervaardigd. Een budget-deken is veelal vervaardigd van goedkopere materialen en zal dus eerder slijtage vertonen dan een deken van hogere kwaliteit. Houd hier dus rekening mee.

“Hoe kan het dan toch dat mijn deken na het wassen tóch lek was?” is een vraag die ons veel gesteld wordt. Heel simpel, dit kan 2 oorzaken hebben: achterstallig onderhoud of verkeerd onderhoud.

In mest zit van nature aanwezige ammoniak. Ammoniak is daardoor overal aanwezig, in stal, in de wei maar ook in de paddock. Allemaal plekken waar een paard geregeld ligt of rolt. Het maakt dan niet uit waar je paard gaat liggen, de deken raakt hierdoor bevuild en deze bevuilde plekken van zand of aarde zijn dus altijd voorzien van ammoniak. Ammoniak is erg agressief en trekt volledig in de buitenstof en dringt diep door in de vezels. Het bijt zich vast in de rubberen waterdichte laag.

Mest op deken

De pure mestvlekken op jouw deken zijn het meest schadelijk want daar zit de meeste ammoniak in. Zodra deze viezigheid nog op de deken zit, gebeurt er niet zo veel mee. Deze laag vuil houdt de stof en de rubberen coating bij elkaar en geeft de rubberen waterdichte coating dus houvast. Hierdoor is je deken op dat moment gewoon nog waterdicht. Zodra je de deken gaat wassen komt de aangekoekte vuiligheid los en heeft de waterdichte rubberen laag geen houvast meer en komt deze dus los. Hoe langer je deken vies is, hoe meer je de waterdichte rubberen laag daarmee dus beschadigt en de kans erg groot is dat hij na het wassen dus lek is.

Kapotte binnenlaag paardendeken

Een waterdichte paardendeken kan ook lek raken door verkeerd onderhoud, ofwel, simpelweg door verkeerd wassen. Denk hierbij aan wasserijen die jouw deken erg graag schoon willen hebben, maar daar niet de juiste machines, wasprogramma’s of wasmiddelen voor hebben. Dekens worden eerst onder een hogedrukspuit gelegd, liggen een nacht te weken in kokend water of worden gewoon veel te warm gewassen. Ook chemisch reinigen gebeurt nog erg veel. Deze wasmiddelen wassen ontzettend schoon maar zijn té agressief voor de kwetsbare waterdichte coating. Ondanks het gebruik van een droger (die sowieso de kwaliteit van wasgoed in het algemeen niet bevordert) zijn er veel wasserijen die niet over voldoende droogcapaciteit beschikken en de dekens dus toch in een warme- of koudelucht-droger drogen.

Al deze factoren kunnen er voor zorgen dat jouw deken na het wassen niet meer waterdicht is. Kies voor een wasserij die echt gespecialiseerd is in het reinigen van paardendekens en neem van te voren even de recensies door. Wanneer je goed voor jouw kostbare paardendeken zorgt zul je zien dat de levensduur van de deken aanzienlijk toeneemt.

Auteur: Paardendekenwasserij Reeuwijk

Ook interessant

  • Geen houden aan

    Geen houden aan

    Een paard slaat op hol en werpt zijn ruiter in het zand, een paard geeft een voorbijganger een trap, een paard breekt uit en veroorzaakt een schram op een auto. Kortom, het paard veroorzaakt schade. Wie is dan aansprakelijk?

  • Dressuurruiter aan het springen

    Dressuurruiter aan het springen

  • Dressuur: Skala der Ausbildung

    Dressuur: Skala der Ausbildung

    Voordat we met de praktijk beginnen, is een stukje theorie over dressuur rijden noodzakelijk. Of je nu via klassieke systemen rijdt, via de 'Hollandse School', of via wat voor systeem ook, een aantal basisonderdelen in de dressuur zijn van enorm groot belang om het paard goed voor elkaar te krijgen.

  • Patijn's Paarden Revue... dit jaar weer!

    Wat is Patijn's Paarden Revue

    Patijn's Paarden Revue 2020. Maar wat is het? Je leest het hier!

  • Wedstrijdreglementen Springen

    Wedstrijdreglementen Springen

Chat