Wijken is de eerste van alle zijgangen en is een gehoorzaamheidsoefening. Het wijken is eigenlijk een voorbereiding op andere zijgangen waarbij lengtebuiging gevraagd zal worden. Het blijkt dat ruiters het wijken alleen maar oefenen omdat ze in de L proeven gevraagd worden. Vervolgens wordt deze oefening niet meer uitgevoerd. Jammer, want deze oefening helpt je om de nageeflijkheid van je paard te verbeteren en het losser in zijn lijf te maken en te houden!
In het kort de hulpen (wijken naar rechts)
Mogelijke valkuilen
Het weglopen over de buitenschouder is een welbekende valkuil bij het wijken. Je paard is niet meer recht in zijn lijf, kan niet goed scharen en neemt de achterhand niet goed mee. Er is hierbij sprake van te veel stelling in de voorhand, bij de hals. En hoe harder jij zult duwen, hoe meer je paard zal wegvallen over de buitenschouder. Zorg er dus voor dat je licht stelling houdt en dat je paard goed reageert op je binnenbeen. Let hierbij op dat je paard zich niet ontrekt aan de buitenteugel.
Een andere valkuil waar veel ruiters in vallen is dat het paard niet parallel blijft aan de hoefslag. Hierbij komt de achterhand van het paard niet mee opzij en komt er als het ware achteraan. Als je paard dit doet zal ook in dit geval je paard je been negeren. Zorg er dus voor dat je paard goed aan het been is.
Het nut van wijken
Sommige trainers vinden wijken nutteloos omdat het in principe alleen losmakend werkt en niet verzamelend. Om deze redenen wordt er bij de Academische Rijkunst bijvoorbeeld niet getraind met deze oefening. Toch delen niet alle trainers deze mening en vinden veel trainers het wijken een nuttige oefening. Zo is het wijken in de klassieke dressuur een van de eerste oefeningen die aan bod komt tijdens de training van jonge paarden.
Ten eerste is het wijken (zoals reeds vermeld) een gehoorzaamheidsoefening. Je paard kun je met deze oefening leren begrijpen wat een eenzijdige beenhulp betekent. Als je paard eenmaal kan wijken is het daarnaast ook een handige oefening om je paard ergens van af te leiden. Is de aandacht van je paard ergens anders? Laat hem dan een aantal passen wijken en zijn aandacht zal weer terugkomen bij jou. Je paard zal door het wijken ook handiger worden en losser in zijn lijf. Hij zal een betere coördinatie ontwikkelen en hij zal leren zijn benen onafhankelijk van elkaar te bewegen.
Door het wijken vervolgens toe te passen op de volte, krijgt de oefening een verzamelende werking. Dit komt omdat het binnenachterbeen dan iets meer wordt aangezet tot dragen. Als je paard het wijken inmiddels beheerst is het tevens een mooie oefening om je training mee af te wisselen. Zo biedt het een mooie afwisseling tussen het moeilijkere werk!
14 tips van Kyra Kyrklund voor het rijden van dressuurwedstrijden
Welke problemen kom je tegen bij het uitstrekken in draf en hoe kun je deze oplossen?
Zit stil, kijk waar je heen gaat en denk je overgangen. More is less...
Vanaf 1 april 2016 gaan de nieuwe dressuurproeven in. In alle klassen zijn enkele wijzigingen aangebracht. De algemene veranderingen in de nieuwe dressuurproeven zijn dat er elke twee maand gerouleerd wordt van proef in plaats van per kwartaal. Dit is gedaan om meer afwisseling te krijgen in de nieuwe proeven. Daarnaast is het niet meer verplicht om de 1e proef te starten. Er kan ook gekozen worden om alleen de 2e proef te starten. Een andere verandering is dat de jury ook halve punten mag toekennen in plaats van alleen hele punten.
De laatste uit de reeks "dressuurserie": contragalop, eenvoudige wissel, changement.
Heerlijke bessenjam van eigen geteelde bessen uit Drenthe. Bestel het online in onze webshop of kom langs in de Landwinkel!
Schitterende decoratie-artikelen om jouw huis gezellig te maken!
Ga wandelen. Ga fietsen. Ga ontspannen. Het kan allemaal in de bossen van Drenthe! Kom overnachten in Zeijen!
![]() |
| |
HORKA International B.V. | Zwolle |
Manege Filip Dros Barendrecht / Rijvereniging Barendrecht
Otterlo
Manege Berestein, Den Haag
Frederiksoord
Tolbert