Lang en laag - niet rond en traag

door Kitty - Startlijsten.nl
Lang en laag - niet rond en traag

Veel ruiters kennen het concept 'lang en laag', maar vaak wordt dit verkeerd begrepen. Laten we deze manier van rijden nog eens aandachtig bekijken:

  1. Om een effectieve 'lange en lage' manier van trainen te bereiken, is het raadzaam gebruik te maken van voltes om het paard in balans te laten gaan. Rijd het paard rustig voorwaarts, totdat hij zijn achterbeen en lendenen aanspant en contact zoekt met de ruiterhand door druk en loslaten van de hand van de ruiter.
     
  2. Terwijl je dit doet, denk je bij jezelf:" Zou het paard er zo uitzien in de weide? Als het antwoord ja is - dat wil zeggen dat hij met zijn hoofd en hals in graaspositie en op de voorhand loopt - kun je hem net zo goed terugzetten in de wei, omdat je niets zult bereiken.
     
  3. Vergeet niet dat stretchen voor elk paard persoonlijk en dus verschillend is. Als hij hoog in het frame staat en een beetje kort en strak in zijn lijf is, moet hij misschien wat langer uitrekken en wat dieper. Een ander paard dat de neiging heeft om op de voorhand te duiken, zou het evenwicht kunnen verliezen door te laag te gaan en kan beter niet al te diep gereden worden.
     
  4. Houd je niet teveel bezig met het feit dat de neus van het paard niet achter de loodlijn komt dat je hem daardoor een te lange teugel geeft. Hierdoor zal het paard achter de kaak blokkeren en vanuit de achterhand niet meekomen.
    Je moet voelen dat het paard zich wil strekken en je hand volgen, zijn ritme, balans en rechtgerichtheid behouden, maar nog altijd zijn achterbenen actief naar voren brengen.
     
  5. Introduceer lang en laag in stap, een tempo waarbij de meeste paarden ontspannen zijn.
    Laat hem uitrekken aan een langere teugel en draaf dan aan. 
     
  6. Denk vooruit, niet aan versnellen. Door te snel rijden valt het paard op de voorhand.
    Het paard moet ruime passen maken met de energie die uit het achterbeen komt.
     
  7. Als het paard gespannen is of zich fris voelt, is de oefening mogelijk niet geschikt. Rijd hem op een volte met wat buiging naar binnen tot hij ontspant en een beetje stoom afblaast.
     
  8. Integreer lang en laag-werk aan het begin en einde van elke sessie, maar wissel ook tussendoor af in houding.
    Bij een ervaren paard kun je stukjes lang en laag als beloning gebruiken.

Ook interessant

  • Geen houden aan

    Geen houden aan

    Een paard slaat op hol en werpt zijn ruiter in het zand, een paard geeft een voorbijganger een trap, een paard breekt uit en veroorzaakt een schram op een auto. Kortom, het paard veroorzaakt schade. Wie is dan aansprakelijk?

  • Paardenhouderij & familierecht (deel I)

    Paardenhouderij & familierecht (deel I)

    Bovenstaand artikel is geschreven om te schetsen hoe een echtscheidingsprocedure er ongeveer uit kan zien.  De drie delen zijn geschreven om een indruk te geven waar men bij een echtscheiding tegenaan kunnen lopen, hoe ziet het traject er uit? Wat zijn de mogelijkheden? En wat zijn de consequenties?

  • Dagboek van een wedstrijdsecretaris

    Dagboek van een wedstrijdsecretaris

    De organisatie van een wedstrijd. Leuk...

  • Paardenhouderij & familierecht (deel III)

    Paardenhouderij & familierecht (deel III)

    Bovenstaand artikel is geschreven om te schetsen hoe een faillissementsprocedure er ongeveer uit kan zien. Hoe de procedure er in werkelijkheid uitziet is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden die per geval verschillen. De juridische materie is slechts beknopt besproken en zal per geval verschillen. U kunt daarom ook geen rechten aan bovenstaande artikel ontlenen.

  • Boekbespreking: Tussen je oren, onder je cap

    Boekbespreking: Tussen je oren, onder je cap

    Interessant boek over angst, motivatie, sportpsychologie in de paardensport

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

  1. Unique

    #1

    Laag tempo en rond rijden. Buitenteugel en binnen been. Als het paard nageeft en loslaat geef je ook ruimte in te buitenteugel.
    Laag en lang schiet je niks mee op omdat het paard dan zonder rug loopt en niks met zijn buikspieren doet.

    • Simonevd

      #1

      Wanneer je het paard actief (dus niet versnellend) lang en laag rijdt, stretch je zijn bovenlijn. Op de rechte lijnen heb ik mijn paard tussen beide teugels, dus niet alleen buitenteugel en binnenbeen. In de bochten begrens ik de schouder met mijn buitenteugel.

    • Unique

      #1

      Paard doet niks als hij lang en laag loopt. Juist door hem rond te rijden en actief, strecht je zijn bovenlijn. En krijg je juist ruggebruik en spierontwikkeling

Nieuwste vacatures

Evenementen

Chat