Impuls

Impuls

Het streven in het rijden is ernaar de achterhand zo te activeren dat deze meer gewicht gaat dragen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet het paard voldoende impuls hebben.
Impuls is de drang van het paard naar voren, opgewekt en gecontroleerd door de ruiter. Je paard moet voorwaarts blijven denken, waardoor het meteen reactie geeft op een beenhulp.
Hierbij moet het paard met de oefening door blijven gaan tot je een andere hulp geeft.
Tijdens het activeren van de achterhand moet de impuls met een vriendelijke hand aan de voorkant worden opgevangen. Hierdoor wordt het paard meer gesloten en zal het zijn gewicht over vier benen kunnen verdelen.

De ruiter bepaalt dus wanneer en vooral ook het tempo waarin het paard voorwaarts mag gaan.
Het is de grote kunst om een deel van die drang naar voren in het paard te bewaren. Het paard mag niet alle energie eruit lopen die in hem zit. De ruiter bewaart, met halve ophoudingen (die dus alleen goed door komen, wanneer het paard gehoorzaamt aan het voorwaarts drijven en vervolgens nageeflijk is), een extra portie energie in het paard. Het gevolg is dat het paard gewicht overbrengt naar het achterbeen, waardoor hij van voren lichter wordt.
Door het overbrengen van gewicht van de voorhand naar de achterhand kan hij ook makkelijker nageeflijk blijven. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar je hebt dus drang naar voren nodig om het paard nageeflijk te houden.

Daarnaast geeft impuls je ook de mogelijkheid om het paard heel snel en precies op het aandrijven van het been te laten reageren. Je moet je paard dus "voor het been" hebben om impuls te kunnen opwekken, maar aan de andere kant helpt die impuls je om hem "scherp" aan het been te krijgen en te houden.

Een veelgemaakte fout is dat men denkt dat het paard met impuls loopt wanneer het in een hoog tempo loopt. De snelheid waarmee het paard loopt, heeft echter niks met impuls te maken. Door te versnellen wordt de beweging van het paard vlakker, terwijl een paard dat met impuls loopt juist een groter zweefmoment heeft. Er wordt wel gezegd dat het paard met meer afdruk beweegt.

Je kunt geen impuls opwekken wanneer....

  • Het paard niet voor het been is
    Wanneer het paard niet voor het been is, oftewel wanneer het niet op beendruk voorwaarts reageert, ontstaat er geen impuls. Je hebt energie van achteruit nodig.
  • Je blokkeert in houding en zit
    Als de ruiter wat teveel achterover gaat zitten omdat hij meer impuls probeert te krijgen, blokkeert hij juist de rug van het paard. Alleen goed rechtop zittend kun je impuls in je paard rijden.
  • Het paard scheef gaat
    Een scheef paard kan niet met impuls gereden worden. De achterbenen moeten naar voren willen en daarbij de voorhand mee tillen.

Ook interessant

  • Dressuurtraining: Recht maken in contragalop

    Recht maken in contragalop

    Maak je paard recht in zijn lijf door middel van contragalop.

  • Zintuigen

    Zintuigen

  • Paardenhouderij & familierecht (deel III)

    Paardenhouderij & familierecht (deel III)

    Bovenstaand artikel is geschreven om te schetsen hoe een faillissementsprocedure er ongeveer uit kan zien. Hoe de procedure er in werkelijkheid uitziet is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden die per geval verschillen. De juridische materie is slechts beknopt besproken en zal per geval verschillen. U kunt daarom ook geen rechten aan bovenstaande artikel ontlenen.

  • Training

    Training

  • Dressuurproeven vanaf 1 april 2022

    Dressuurproeven vanaf 1 april 2022

    De nieuwe dressuurproeven met ingang van april 2022

Nieuwste vacatures

Chat