Dressuurserie: contragalop, eenvoudige wissel, changement

vrijdag 23 februari 2018 door Kitty
Dressuurserie: contragalop, eenvoudige wissel, changement

In deze dressuurserie behandelen we diverse onderdelen die aan bod komen bij de training van dressuurpaarden. Hieronder het laatste deel.

Contragalop
De “verkeerde galop” is niet hetzelfde als contragalop. De beenzetting is het wel hetzelfde, maar contragalop is een galop waarbij met opzet op bijvoorbeeld de linkerhand rechts wordt gegaloppeerd. Het paard behoudt in de contragalop de lichtgebogen stelling naar de kant van de galop. Door het rijden van contragalop, wordt het paard sterker, leert het beter recht te galopperen en krijgt het een nog betere balans.
Wanneer je een gecontroleerde contragalop kunt rijden, kun je met de changementen beginnen.

Eenvoudige galopwissel
De eenvoudige galopwissel is een overgang van de verzamelde galop naar de verzamelde stap, waarna na enkele stappassen aangesprongen wordt in de andere verzamelde galop. Je kunt pas een goede galop-stapovergang rijden, wanneer je in staptempo kunt galopperen.
Zodra ze het ‘trucje’ doorhebben, zullen veel paarden wat willen dribbelen in het stapgedeelte. Dit kun je voorkomen door de eenvoudige galopwissel af te wisselen met een simpele galop-stapovergang waarna je een stuk door blijft stappen. Vergeet niet ook regelmatig nog een galop-drafovergang te rijden.

Vliegende galopwissel of changement
Als iets natuurlijk is voor een paard is het wel changeren in galop. Het is heel logisch voor een paard om als je van hand verandert van de ene naar de andere galop om te springen. Als de contragalop mooi in balans en bevestigd is, dan zijn je basisvoorwaarden voor het aanleren van de changementen voor elkaar. Het is verstandig ook al bij jonge paarden eens een changement in het rijden mee te nemen zodat dit heel gewoon blijft voor het paard.

Het changement wordt gesprongen in het zweefmoment van de galop. Bij het aanleren van de changementen is het prettig om van de contragalop te changeren naar de galop. Zorg er bij het changement voor dat de tact goed in orde blijft.

Ook interessant

  • Proevenschema vanaf april 2022

    Nieuwe dressuurproeven april 2022

    Wanneer rijd je welke proef? Vanaf 1 april 2022 worden er weer nieuwe dressuurproeven verreden. Kijk in dit schema wanneer je welke proef rijdt.

  • Tips van Kyra Kyrklund

    14 Tips van Kyra Kyrklund

    14 tips van Kyra Kyrklund voor het rijden van dressuurwedstrijden

  • Dressuurserie: zijgangen, wijken, schouderbinnenwaarts

    Dressuurserie: zijgangen, wijken, schouderbinnenwaarts

    De derde uit de reeks "dressuurserie": zijgangen, wijken en schouderbinnenwaarts.

  • Veranderingen dressuurproeven per 1 april 2016

    Veranderingen dressuurproeven per 1 april 2016

    Vanaf 1 april 2016 gaan de nieuwe dressuurproeven in. In alle klassen zijn enkele wijzigingen aangebracht. De algemene veranderingen in de nieuwe dressuurproeven zijn dat er elke twee maand gerouleerd wordt van proef in plaats van per kwartaal. Dit is gedaan om meer afwisseling te krijgen in de nieuwe proeven. Daarnaast is het niet meer verplicht om de 1e proef te starten. Er kan ook gekozen worden om alleen de 2e proef te starten. Een andere verandering is dat de jury ook halve punten mag toekennen in plaats van alleen hele punten.

  • Dressuurserie: tempocontrole, nageeflijkheid en houding

    Dressuurserie: tempocontrole, nageeflijkheid en houding

    De eerste uit de reeks "dressuurserie". Tempocontrole, nageeflijkheid en hoofd-halshouding.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Chat