Afstanden rijden

door Kitty - Startlijsten.nl
Afstanden rijden

Vind jij het ook zo moeilijk om juiste afstanden te rijden naar de hindernis?
Heb jij ook regelmatig dat je veel te dicht op de hindernis komt of dat de afstand juist veel te groot is?

Om goed op een hindernis aan te rijden, moet je aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Deze zijn goed te trainen:

  1. De galop
    Het belangrijkste is een goede galop. Wanneer je niet in een regelmatige, voorwaartse arbeidsgalop kunt galopperen, is het al moeilijker om passend bij de hindernis te komen.
     
  2. Controle
    Je moet goede controle in de galop hebben. Het moet eenvoudig zijn galoppassen te verruimen of te verkorten. Dit komt neer op een heleboel dressuurmatige (galop)training.
     
  3. Kijken
    Kijk altijd ruim op tijd in de richting waar je heen rijdt. Je ziet dan al grofweg de afstand, dus vertrouw op wat je ziet.
     
  4. Ontspanning
    Een ontspannen paard en ruiter zijn de sleutel voor succes. Veel ruiters worden nerveus over of ze wel een perfecte afstand kunnen rijden. Ze brengen dit gevoel over op hun paard wat het rijden weer lastiger maakt.
     
  5. Goede hoeken
    Rijd perfecte hoeken zodat je goed voor de hindernis uitkomt. Te krappe hoeken zorgen ervoor dat je te dicht bij de hindernis komt zodat je geen afstand kunt rijden, te ruime hoeken kosten teveel tijd.
     
  6. Vertrouwen
    Heb vertrouwen in wat je doet. Onthoud: een galoppas is slechts drie meter lang, dus zelfs de slechtste afstand is maar anderhalve meter van de perfecte afstand vandaan.


Oefenen
Een eenvoudige oefening om afstanden te leren zien en rijden, is door twee balkjes op de grond te leggen op 19 meter afstand van elkaar. Galoppeer hier een paar keer in vijf galopsprongen overheen.
Probeer daarna in zes galopsprongen erover te rijden. Tel in je hoofd of hardop en wees streng voor jezelf. Je paard leert erdoor te schakelen tussen de balkjes en je leert jezelf oog voor de sprong aan en vertrouwen te krijgen in wat je ziet.
 


 

Ook interessant

  • Het rijden van wedstrijden (algemeen)

    Het rijden van wedstrijden (algemeen)

    Waar moet je allemaal aan denken voor en tijdens wedstrijden?

  • Dressuur: Losgelassenheit

    Dressuur: Losgelassenheit

    Losgelassenheit staat voor losheid, souplesse en ontspanning. Op elk moment van de training moet het mogelijk zijn direct terug te gaan naar de ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk. Alvorens het paard tijdens de training aan het werk te zetten, moet het eerst goed losgereden worden. Hierbij worden spieren, pezen, banden en gewrichten van het paard verwarmd en losgemaakt. Door de tijd te nemen goed los te rijden, verklein je het risico op blessures bij je paard.

  • Hippische & Paardensport-opleidingen

    Hippische & Paardensport-opleidingen

  • Black Friday voor paarden

    Black Friday voor paarden

  • Dressuurtraining: overgangen

    Dressuurtraining: overgangen

    Overgangen kun je zien als de bouwstenen van de dressuur. Door veel overgangen te rijden van het ene naar het andere tempo en binnen een bepaald tempo, leert het paard om te luisteren naar je hulpen, verbeteren zijn reactievermogen en balans en helpt het je paard meer soepel te maken.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Chat