Beter presteren op concours - 8 tips

Beter presteren op concours - 8 tips

Je hebt les gehad, zoveel je je kon veroorloven en uren getraind. Je bent je zenuwen de baas en gaat regelmatig op wedstrijd. En toch heb je het gevoel dat je jezelf en je paard tekort doet in de wedstrijdring. Herkenbaar? Misschien heb je dan wat aan de volgende tips.

  1. Zonder planning geen richting
    Je wilt voldoende tijd hebben om je aan te melden op het wedstrijdterrein en je paard klaar te maken en los te rijden, maar je wilt niet teveel tijd over hebben zodat je je misschien zenuwachtig gaat maken.

    Zorg ervoor dat je een planning maakt waarin je het wassen, invlechten, trailer laden, heen rijden, aanmelden, (bij springen ook parcours verkennen), opzadelen en losrijden meeneemt.
    Houd deze tijd ruim aan en kijk ook op het concoursterrein of de wedstrijd niet uitloopt en je planning nog klopt.
     
  2. Kijk niet naar hoe andere ruiters rijden en scoren
    Het kijken naar andere ruiters en hun scores kan ervoor zorgen dat je gaat twijfelen aan je eigen capaciteiten en of je die scores wel kunt evenaren of verbeteren. Houd je gewoon bezig met je eigen proef en kijk pas achteraf hoe je ervoor staat.
     
  3. Losrijden is losrijden, geen volledige training
    Als het goed is, heb je je paard thuis helemaal voor elkaar voor de proef of het parcours. Het losrijden voor een wedstrijd is bedoeld om de spieren van jezelf en je paard op te warmen en je paard op jou gericht te krijgen. Probeer je paard niet moe te rijden of hem nog iets te leren. Als hij het nog niet kan, ben je toch te laat het hem kort voor de proef nog te leren.
     
  4. Blijf bij het bekende
    Ga niet tijdens de wedstrijd ineens met nieuwe laarzen en een andere optoming rijden. Wil je toch andere spullen gebruiken, oefen er thuis ook al een aantal keer mee.
     
  5. Rijd net als thuis
    Makkelijker gezegd dan gedaan, maar rijd tijdens het losrijden hetzelfde als bij jou thuis in de bak. Ga niet ineens veel langer of korter stappen dan normaal en houd dezelfde methodiek van losrijden aan.
     
  6. Ga door!
    Als er tijdens het parcours of tijdens de proef onderdelen wat minder goed gaan, moet je dit meteen van je afzetten. Elk aparte onderdeel en elke hindernis is weer een nieuwe. Rijd deze dan ook alsof het de eerste is.
     
  7. Huur een box
    Bij grotere wedstrijden en kampioenschappen kan het prettig zijn je paard al ruim tevoren in een box te zetten. Hij kan al wennen aan de wedstrijd en jij hebt geen stress vanwege drukte op de weg om op tijd te komen.
     
  8. Zorg voor gemak
    Liever peesbeschermers dan bandages bij het losrijden. Ook is het handig als degene die met je mee is, een tasje heeft met daarin het paspoort, proevenboekje en een sponsje waarmee je laarzen wat meer gaan glimmen.

Met een goede training en rekening houdend met bovenstaande punten moet het nu vast wel goed gaan op concours. En als dat een keer niet het geval is, is er ook geen man overboord. Het belangrijkste aan wedstrijdrijden is dat het vooral leuk moet zijn! Gaat het deze keer niet goed, dan vast de volgende keer wel!

Zet 'm op!

Ook interessant

  • 7 tips voor beginnende ruiters

    7 Tips voor beginnende ruiters

    Wat had je allemaal willen weten toen je begon met paardrijden? We hebben zeven tips voor de beginnende ruiter op een rijtje gezet.

  • Handigheidjes en tips

    Handigheidjes en tips

    Er zijn veel handigheidjes die het dure paardenleventje iets voordeliger maken of in elk geval handiger. We hebben een lijstje van deze handigheidjes opgesteld zodat jij hier ook gebruik van kunt maken.

  • 8 Tips voor je eerste springwedstrijd

    Tips voor je springwedstrijd

    Wat moet je doen voordat je het parcours inrijdt? En waar moet je om denken tijdens het springen van je parcours? 
    We hebben een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet.

  • Tips van Kyra Kyrklund

    14 Tips van Kyra Kyrklund

    14 tips van Kyra Kyrklund voor het rijden van dressuurwedstrijden

  • TREC - een verslag

    TREC - een dag als vrijwilliger

    Van diverse kanten had ik er al eens van gehoord: TREC. Mijn interesse was al snel gewekt, dus besloot ik eens van dichtbij te bekijken wat dat TREC nou eigenlijk inhoudt...

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Chat