Registreren door paardenhouders - Identificatie & Registratie (I&R)
Per 21 april 2021 wordt de Europese Diergezondheidsverordening van kracht in Nederland. Eén van de gevolgen hiervan is dat de houders van paarden verplicht zijn deze te registreren, zowel hobby- als bedrijfsmatige paardenhouders.
Alle paardenhouders dienen te registreren op welke locatie de paarden gehuisvest worden. De database waarin deze gegevens worden opgeslagen, wordt door de overheid ondergebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Met de inschrijving in de centrale database wordt inzicht verkregen in het aantal paarden per locatie. Hiermee is er een beter overzicht bij de uitbraak van besmettelijke ziektes zoals de Afrikaanse Paardenpest.
Hoe werkt dit?
- Paarden die 30 dagen of langer op een locatie staan, worden bij de RVO geregistreerd op die locatie.
- Paarden die 90 dagen of langer bij een africhtings- of trainingsstal of bij een hengstenhouder staan, worden op die locatie bij de RVO geregistreerd.
- Tijdelijke verplaatsingen zoals wedstrijden, buitenritten, externe training, moeten in een eigen lokale administratie bijgehouden worden. Hiervoor kan een schriftje, Excel- of Wordbestand of een app gebruikt worden.
Iedere locatie, zowel hobby- als bedrijfsmatig, waar paarden gehouden worden, krijgt een eigen registratiesysteem. Hierin worden locatie, bedrijfsactiviteiten, faciliteiten, eventuele andere locatie zoals weides, geregistreerd.
Van elk paard moeten de volgende gegevens worden doorgegeven in het systeem:
- chipnummer en -type
- paspoortnummer
- geslacht
- geboortedatum en -land
- datum uitgifte paspoort en uitgevende instantie
Bij verlies van een paspoort of bij het aanvragen van een duplicaat moet dit direct worden doorgegeven inclusief de betreffende datum.
De eigenaar/verzorger van het paard is verantwoordelijk voor de registratie van het paard en het koppelen aan de locatie.
De eigenaar/exploitant van de stal of weide is verantwoordelijk voor de registratie van de locatie.
Per 21 april 2021 geldt deze registratieplicht. Het feitelijk registreren mag de houder van het paard ook uitbesteden, bijvoorbeeld aan de stalhouder die dit als service richting zijn klanten kan bieden.
Bron: Website LTO
Jaarlijks worden er 17 miljoen buitenritten per paard gemaakt. Om een ruiterroute te bereiken moet er vaak eerst op de openbare weg gereden worden. Waar paarden zijn is mest, andere recreanten en bewoners ondervinden hier vaak overlast van. Niet iedereen geniet van buitenrijden!
Veel paardentrailers worden zonder al te veel kennis van zaken aangeschaft en gebruikt. Uit een steekproef van de BOVAG bleek dat meer dan de helft van de paardentrailers ernstige gebreken vertoont. Ook de kennis van zaken over het rijden met een paardentrailer laat nogal te wensen over. Veel mensen weten niet eens of ze eigenlijk wel met een trailer mogen rijden, rijden te hard of remmen zo ruw dat het paard bijna in de kofferbak van de auto terecht komt.
Als je plannen hebt om een paardenstal te laten bouwen, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Niet alleen vergunningen spelen een rol...
Er zijn veel handigheidjes die het dure paardenleventje iets voordeliger maken of in elk geval handiger. We hebben een lijstje van deze handigheidjes opgesteld zodat jij hier ook gebruik van kunt maken.
Tien tips voor een beter stalklimaat.
Twee vakantiehuizen in het bos van Norg! Schitterende omgeving en veel privacy. Maximaal 6+7 = 13 personen! | boshuisjesnorg.nl
Heerlijke bessenjam van eigen geteelde bessen uit Drenthe. Bestel het online in onze webshop of kom langs in de Landwinkel!
| ||
ABM-Adviesgroep|Paardenadministratie.nl | Apeldoorn |
Paardensportcentrum De Hoffmeijer te Ambt-Delden
Paardensportcentrum De Hoffmeijer te Ambt-Delden
Oijen, Noord Brabant
Balkbrug
Essen (DLD)