Er wordt heel wat gediscussieerd bij de aanvraag van een paddock. Is er nou wel of geen bouwvergunning nodig en hoe bereid je een aanvraag voor bij de gemeente? Feije van Eijndhoven van Van Santvoort Advies heeft een aantal tips.
”Veel gemeenten hebben geen idee wat er met een paddock bedoeld wordt en waarvoor een paddock dient. Dien je een aanvraag in om een paddock te realiseren dan hebben gemeenten daar veel vragen bij. Hoeveel grond gaat u af- en aanvoeren? Wordt er nog meer gebouwd? Nee, het is in feite niet meer dan een stukje grond dat afgerasterd wordt en waar je paarden in los laat lopen”, vertelt Feije van Eijndhoven.
Wel of geen vergunning?
In de praktijk is er veel gedoe over voorzieningen voor de paardenhouderij zoals buitenbakken, longeercirkels, stapmolens en dus ook paddocks. Heb je daar nou wel of geen vergunning voor nodig? “Er is nauwelijks regelgeving over hoe je daarmee moet omgaan. Wanneer je bijvoorbeeld een wei hebt van één hectare en je plaatst een omheining, dan mag je zelf bepalen in hoeveel delen je de hectare wei indeelt. Het wordt echter anders wanneer er een speciale bodem geplaatst wordt. Wat ook niet zo maar mag, is een 2,5 of 3 meter hoge omheining plaatsen, wat je vaak bij hengstenpaddocks ziet.”
Ziet de gemeente de aanleg van een paddock als bouwwerk? Dan gelden er direct strengere regels. De paddock moet dan bijvoorbeeld in het bouwvlak passen. “En dat is niet altijd wenselijk, omdat dit ten koste gaat van de afmetingen van bijvoorbeeld de nieuwe stal of manege. Kortom, je komt in een discussie terecht omdat er geen eenduidig beleid en regelgeving is.”
Bodemonderzoek
Maak je een paddock groter dan 100m2 en je gaat dieper dan een halve meter afgraven voor een speciale bodem, dan moet je bodemonderzoek en mogelijk ook archeologisch onderzoek laten uitvoeren. Voor een paddock is wel degelijk een bouwvergunning nodig als er een betonnen rand, een special bodem en/of een hoge omheining geplaatst wordt. “De regels stellen dat de omheining open moet zijn. Het plaatsen van een dichte onderkant aan de omheining door bijvoorbeeld planken te bevestigen mag dus niet. Dit wordt als een dichte constructie gezien. Realiseer je de paddock op een verkeerde plek op je perceel of realiseer je de paddock niet volgens de regels, dan loop je het risico dat de paddock verwijderd moet worden.”
Doe je huiswerk
Feije van Eijndhoven adviseert om voordat je naar de gemeente gaat, strategisch na te denken over de inhoud van de aanvraag, de juiste benaming te gebruiken en een goede onderbouwing bij de aanvraag in te dienen. “De regelgeving verschilt per gemeente en is te vinden in het bestemmingsplan”, vertelt Feije van Eijndhoven. “Al zal het woord paddock er niet instaan. Zorg dat je je huiswerk goed op orde hebt voordat je naar de gemeente gaat. Want zodra je een aanvraag indient, moet de gemeente de aanvraag toetsen. Krijg je een afwijzing dan is het heel moeilijk om dit terug te draaien. Heb je vragen of hulp nodig, dan kan Van Santvoort Advies jou daarmee helpen.”
Goed om te weten
Elk voordeel heeft zijn nadeel. Sommige situaties lijken zo perfect, maar ook daar zitten scherpe randjes aan. Paarden aan huis? Paarden in pension?
Per 21 april 2021 wordt de Europese Diergezondheidsverordening van kracht in Nederland. Eén van de gevolgen hiervan is dat de houders van paarden verplicht zijn deze te registreren, zowel hobby- als bedrijfsmatige paardenhouders.
Naarmate de dagen korter worden en de temperaturen lager, wordt het weer tijd om na te denken over dekens en over of je je paard wilt scheren. Wat zijn de voor- en nadelen van scheren?
Lees hier informatie over de vloeren in je stal.
Ga wandelen. Ga fietsen. Ga ontspannen. Het kan allemaal in de bossen van Drenthe! Kom overnachten in Zeijen!
Schitterende decoratie-artikelen om jouw huis gezellig te maken!
Heerlijke bessenjam van eigen geteelde bessen uit Drenthe. Bestel het online in onze webshop of kom langs in de Landwinkel!
Manege Filip Dros Barendrecht / Rijvereniging Barendrecht
Otterlo
Manege Berestein, Den Haag
Frederiksoord
Tolbert
#1
mag je een paddock vlak achter iemands anders tuin aanleggen, zodat het stof bij die mensen in hun veranda en huis vliegt?
en er een klimophaag van meer dan 2 meter juist op de scheiding plant, en ze vervolgens jaren laat wildgroeien zodat de buren er veel last van hebben, de klimop in hun tuin woekert als ze het niet afdoen, en de haag heel veel wind opvangt en soms bij de buren waait?
en dan nog veel "evenementen" op dat stuk zand met het nodige lawaai van vervuilende tractors met de nodige
#1
U bedoelt waarschijnlijk geen paddock maar een rijbak gezien het evenementen deel.
Antwoord is simpel: voor een rijbak moet een vergunning zijn, de bouw is duur en dus aannemelijk dat er een vergunning is.
U heeft gewoon pech en zult zelf, net als bij tuinen van woonhuizen, de klimop die aan uw kant groeit moeten snoeien.
Dat gezegd hebbende vind ik u wel een echte zuurpruim. Succes met zo'n zure instelling en het 'ik, ik, ik' denken, je leeft nou eenmaal in een overvol land.