Ken je het gevoel dat je je er ineens bewust van wordt dat je paard alweer een stuk ouder en volwassener geworden is? Hij vertoont witte haren en in de omgang wordt hij rustiger en hij speelt minder met soortgenoten dan vroeger.
Als je paard ouder wordt en bij de senioren van de stal behoort, zal je daar rekening mee moeten houden.
Een oud paard helemaal met pensioen sturen als hij niet meer volledig aan het werk kan, is niet verstandig. Rust roest is het gezegde en dat is helemaal waar.
Beter kun je een aangepast trainingsschema hanteren om je senior fit en gezond te houden.
Ook wanneer je ouder wordende viervoeter niet meer zo fit als vroeger is en hij last begint te krijgen van kwaaltjes, is compleet stil zetten niet aan te raden.
Door het niets doen verminderen de spieren en de beweeglijkheid. De meeste paarden zijn tenslotte gewend regelmatig te trainen. Natuurlijk moet de training worden aangepast op zijn leeftijd en moet hij niet als een jong paard getraind worden.
Maar de dieren zijn blij met het werk en uiteindelijk blijft de senior fitter.
De juiste hoeveelheid beweging
Oude paarden lijden vaak in meer of mindere mate aan kwaaltjes. Daarop moet het werk worden aangepast.
Zelfs als het paard lijdt aan artrose of spat, moet hem werk aangeboden worden afgestemd op zijn mogelijheden. Zo zou hij niet meer gebruikt moeten worden voor de springlessen of intensieve buitenritten omdat hij het tempo en de lange afstand niet meer aankan.
Veel beter kun je op zoek naar nieuwe activiteiten die niet noodzakelijkerwijs gekoppeld zijn aan paardrijden. Misschien vind je het leuk om hem aan de dubbele longe te werken of aan de lange lijnen?
Kun je hem blij maken met het aanleren van trucjes? Of is een uitgebreide wandeling aan de hand voldoende om hem plezier te doen?
Dit zijn allemaal geweldige alternatieven voor een gezonde senior.
De juiste training voor een senior
De belangrijkste basis voor de opleiding van de senior is logischerwijs de lichamelijke conditie en kennis van zijn medische voorgeschiedenis.
Afhankelijk van hun aanleg en geschiedenis zijn sommige paarden van boven de twintig nog behoorlijk fit, hebben ze voldoende spiermassa en kunnen zo nog prima licht werk doen.
Vaak zijn voormalige sportpaarden ook op oudere leeftijd nog goed in training en kunnen ze zelfs nog langer als rijpaard gebruikt worden.
Als je paard echter al echt als een oude baas aandoet, moet je op een aantal dingen letten zodat je niet overdrijft en de training een negatief effect krijgt op de gezondheid van het paard.
1. Goed losrijden
Omdat de spieren bij oude paarden niet meer zo soepel en de gewrichten stugger zijn, hebben ze een lagnere opwarmperiode nodig dan bij jonge paarden. Begin daarom eerst met een kwartier stapwerk aan een lange teugel waarbij je beetje bij beetje de teugel wat aanneemt.
Rijd grote gebogen lijnen om de spieren te verwarmen en versterken. Alleen met een correcte losrijdfase kun je spanning en blessures voorkomen.
2. De training
Zodra je je senior goed losgereden hebt, zijn gymnastische oefeningen nuttig om hem elastisch te houden. Als hij fit genoeg is, kun je wat kleine sprongetjes rijden als je hem er goed op voorbereidt.
3. Herfst en winter
Vooral bij koude temperaturen zijn zelfs de fitste senioren in de stal nogal stijf en stram. Met de juiste staldeken en losrijddeken voor het begin van de training, verlicht je het werk van je senior en komt hij sneller op temperatuur.
4. Belangrijk: vertrouw op je intuïtie
Je kent je eigen paard het beste! Luister dus naar je onderbuikgevoel en als je senior geen fitte indruk maakt, moet je hem gewoon een pauze geven. Oudere paarden hebben aanzienlijk meer dan jonge paarden last van temperatuurschommelingen, vachtveranderingen en andere externe invloeden.
Bovendien zijn ouderen in de stal vaak een stuk eigenzinniger en hebben ze nogal een eigen willetje.
Blijf daarom relaxed en geniet van de tijd die je met je senior doorbrengt, ook zonder speciale training. Een uitgebreide borstelbeurt en een ontspannen wandeling kunnen net zo leuk zijn.
Als de dagen korter worden, eindigt vaak het weideseizoen. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk de weidegang geleidelijk af te bouwen. We hebben hiervoor vijf aandachtspunten op een rijtje gezet.
Een paard wordt in training gezet. Maar wat als deze niet het gewenste kan bereiken? Lees hier het juridische artikel over deze paardenzaak.
Naarmate de dagen korter worden en de temperaturen lager, wordt het weer tijd om na te denken over dekens en over of je je paard wilt scheren. Wat zijn de voor- en nadelen van scheren?
Wat voer je aan het ouder paard? Waar moet je op letten? Lees het hier!
Veel paardentrailers worden zonder al te veel kennis van zaken aangeschaft en gebruikt. Uit een steekproef van de BOVAG bleek dat meer dan de helft van de paardentrailers ernstige gebreken vertoont. Ook de kennis van zaken over het rijden met een paardentrailer laat nogal te wensen over. Veel mensen weten niet eens of ze eigenlijk wel met een trailer mogen rijden, rijden te hard of remmen zo ruw dat het paard bijna in de kofferbak van de auto terecht komt.
Twee vakantiehuizen in het bos van Norg! Schitterende omgeving en veel privacy. Maximaal 6+7 = 13 personen! | boshuisjesnorg.nl
Heerlijke bessenjam van eigen geteelde bessen uit Drenthe. Bestel het online in onze webshop of kom langs in de Landwinkel!
| ||
ABM-Adviesgroep|Paardenadministratie.nl | Apeldoorn |
Paardensportcentrum De Hoffmeijer te Ambt-Delden
Paardensportcentrum De Hoffmeijer te Ambt-Delden
Oijen, Noord Brabant
Balkbrug
Essen (DLD)
#1
En bij welke leeftijd spreek je van een senior ?