Aankooptips voor paarden

door Joyce - Horzeplaza
Aankooptips voor paarden

Horzeplaza is het platform voor het kopen en verkopen van jouw paard of pony. Maar zij zijn meer dan een verkoopplatform. Dierenwelzijn staat bij hun hoog in het vaandel en daarom vind je op Horzeplaza.nl ook aankooptips en informatie over de aanschaf, het onderhoud en verzorging van een paard.

Ben jij van plan om een paard te kopen?
Dan moet je deze video kijken! Horzeplaza is op bezoek geweest bij de Dierenkliniek in Wolvega. Hier hebben ze gesproken met paardendierenarts Willem Houterman over de do’s en dont’s bij het aankopen van een paard. Mocht je alles nog eens rustig na willen lezen dan vind je de onderwerpen die worden besproken terug onder deze video.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Stel, je wilt een paard kopen waar kan je dan zelf op letten bij de bezichtiging?
  • Stel, je loopt de stal in van het paard dat je wilt kopen waar kan je op letten?
  • Als je een paard ziet lopen waar kan je dan op letten?
  • Waar kan je specifiek op letten als je naar het gebit van een paard gaat kijken?
  • Wat zijn vragen die je aan de verkoper moet stellen?
  • Waar kan je nog specifiek op letten bij de benen van een paard?
  • Wat zijn de stappen die je kan ondernemen als je het paard wilt kopen?

Allereerst moet je het natuurlijk een mooi paard vinden maar je moet ook met een kritische mindset naar het paard kijken.

Je kan hierbij kijken met dezelfde blik als wij doen bij de klinische keuring. Je begint met het kijken naar het hoofd, de ogen, neus en tanden. Bij de eerste aanblik kijk je of het paard symmetrisch is aan de voorkant. Zijn beide ogen even groot, knijpt hij niet met een oog en zit er geen waas over het oog. Wees niet bang om kritisch naar het paard te kijken en te voelen. Je wil het paard gaan kopen en hebt het recht om het paard goed te onderzoeken.

Kijk of het paard goed en symmetrisch is gebouwd. Kijk of er geen grote afwijkingen te zien zijn. Voel langs de benen of er geen zwellingen of pijnlijkheden zijn. Uiteraard zijn dat dingen die bij een klinische keuring ook aan het licht komen maar alles wat je zelf al weet leidt niet tot verrassingen in de toekomst.

– Stel, je loopt de stal in van het paard dat je wilt kopen waar kan je op letten?
Je kijkt eerst naar de algehele indruk. Hoe staan de paarden erbij? Hoe is de algehele verzorging? Geeft het een diervriendelijke indruk? Als je paard op stal staan kan je op stalgebreken letten maar let ook op het verschil met het jij je paard wilt gaan houden. Als dat erg verschillend is kan dat voor verrassingen zorgen.

–  Als je een paard ziet lopen waar kan je dan op letten?
Je gaat een paard waarschijnlijk onder het zadel bekijken of aan de longe maar ik zou het paard ook altijd even heen en weer laten lopen op straat om op de correctheid te beoordelen. Ook kan je even naar de hoeven kijken of die mooi gelijk en symmetrisch zijn. Hoe asymmetrischer hoe beter. En je kan het paard een keer recht op je af laten lopen om te kijken naar de beenstanden. Als je een paard op je af ziet lopen zie je of het voorbeen mooi correct wordt neergezet en of er geen apartheden zijn in de bewegingsafloop, en dat hij ook symmetrisch landt. Wat je niet wil zien is dat een paard asymmetrisch loopt, kreupel loopt of dat een pas korter is dan de andere pas. Daarnaast wil je niet dat een paard ongelijke hoeven heeft. Dat hoeft lang niet altijd een probleem te zijn maar het wijkt wel af van het ideaalbeeld en dat is goed om je bewust van te zijn.

– Waar kan je specifiek op letten als je naar het gebit van een paard gaat kijken?
Als koper is het vooral belangrijk om even kritisch naar de snijtanden te kijken daar kan je veel informatie uithalen. Als je naar de snijtanden kijkt kan je de symmetrie beoordelen, is het links en recht gelijk? Is het scheef afgeslepen of zit er een andere afwijking in aan? Dan weet je al veel over de functionaliteit van het gebit en of het paard stalgebreken heeft zoals lucht zuigen of kribbebijten.

–  Wat zijn vragen die je aan de verkoper moet stellen?
Je moet je niet bezwaard voelen om kritische vragen te stellen. Je gaat een flinke investering doen dus je moet weten wat je in huis haalt. Vraag of een paard blessures heeft gehad, zijn er dingen in het management of in de verzorging anders of waar je rekening mee moet houden. Vraag ook naar de reden van verkoop en eerdere verrichtingen van een paard. Als je het weet kan je er rekening mee houden en kan je het meenemen in je besluitvorming. Als je het niet weet kan het tot vervelende verrassingen leiden.

– Waar kan je nog specifiek op letten bij de benen van een paard?
Je moet de benen goed op symmetrie beoordelen en bijvoorbeeld bij een Fries kunnen de sokken en het beenbehang nog wel eens andere dingen maskeren. Voel een keer goed langs het been even langs de peesregio of je nergens bulten voelt als links en rechts heel verschillend zijn dan kan dat duiden op afwijkingen. Voel ook goed in de kootholten om te kijken of er geen mokplekken, huidontstekingen aanwezig zijn.

– Wat zijn de stappen die je kan ondernemen als je het paard wilt kopen?
Je moet in eerste instantie goede afspraken maken. Dat kan het beste in een koopovereenkomst zodat je ook wat op papier hebt om op terug te vallen. Maak goede afspraken over wanneer het eigendom over gaat en voor wie het risico is in tussentijd. Stel je neemt het paard over 2 maanden af en er gebeurt tussendoor iets dan kan je beter zorgen dat dat op papier staat dan is het voor iedereen helder. Maak ook goede afspraken over het keuren, wat is het voorbehoud, klinisch of röntgenologisch goed? Wie betaald de keuring? Wie betaald de keuring als er een negatief koopadvies komt? Het is altijd goed om daar van tevoren heldere afspraken over te maken en die op papier te zetten.

Meer tips voor het kopen van een paard of pony lees je op de website van Horzeplaza.
En natuurlijk vind je op Horzeplaza ook te koop staande paarden en pony's! 

Dit artikel wordt u aangeboden door Horzeplaza.nl - Verkoopsite voor paarden en pony's.

Ook interessant

  • Vergeet niet te klagen!

    Vergeet niet te klagen!

    Heb je een paard gekocht maar zit het niet allemaal mee? Vergeet niet om tijdig te klagen bij de verkoper. Dit kan van belang zijn bij latere ontbinding. Een juridische case.

  • Hete bliksem

    Verkoop van een paard terugdraaien?

    Juridische case: paard kan afgesproken niveau niet halen. Kan de verkoop ontbonden worden?

  • Horzeplaza - nieuw verkoopplatform

    Nieuw verkoopplatform

    De paardenadvertenties op onze site worden gevoed vanuit Horzeplaza! Een voordelig en vooral handige marktplaats voor je paard of pony.

  • Papierwerk - het (ver)koopcontract

    Papierwerk - het (ver)koopcontract

    Voor velen zijn schriftelijke stukken zoals contracten een noodzakelijk kwaad, anderen hebben er juist veel lol in. In het nieuwe artikel van Mr. Femke de Reus, advocaat in hippisch recht, lees je informatie over (ver)koopcontracten en waar je bij het opstellen ervan om moet denken.

  • Hink, stap, bok

    Hink, stap, bok

    Onze huisadvocaat geeft uitleg bij een paard wat niet aan de eisen voldoet.

Chat