Tussen je oren, onder je cap (Afke Teunen)
Ruiterpsyche
Vaak kies je voor een bepaald boek omdat het thema dicht bij jezelf staat. Bij dit boek was het voor mij ook het geval. Met mijn fijne jonge paard alleen maar winst en goede punten op de spring- en dressuurwedstrijden. Totdat het ineens minder gaat. Een weigering in de springring, een andere keer zelfs zandhappen. Weg zelfvertrouwen! In de dressuur in plaats van elke keer dubbele winstpunten juist heel lage punten. Kunnen we het nog wel?
Tijd om het boek over ruiterpsyche "Tussen je oren, onder je cap" van Afke Teunen te lezen. Een boek waarin nader ingegaan wordt op alle mentale redenen waardoor het paardrijden (even) minder gaat. Je kunt hierbij denken aan angst, te perfectionistisch zijn en luiheid. Ook wordt er aandacht geschonken aan de juiste mentale conditie om op wedstrijd te scoren.
Eerste indruk
De omslag oogt niet echt flitsend of modern. De titel en subtitel geven wel meteen duidelijk aan waar het boek over gaat.
Bij het zien van de inhoudsopgave word ik wel weer blij. Een duidelijke indeling, daar houd ik wel van. Het boek bestaat uit vijf delen: Tussen je oren, Emoties, Sportpsychologie, Ruiters en anderen en Gezond verstand.
Verliezen is een waardevolle kunst en gelukkig kun je het leren.
Tijd om te gaan lezen. Het is geen "Jip en Janneke-taal" waarin het boek geschreven is, maar het leest wel makkelijk weg. De auteur neemt je als het ware mee het boek in waarbij je telkens gevoel van herkenning ervaart.
De tekst
Op een makkelijke manier beschrijft de auteur herkenbare situaties. Door dat herkenbare leest het eenvoudig en schiet je door de hoofdstukken.
Denk als een paard. Je lichaam is een paard waar je hoofd op rond rijdt. Dat klinkt mij wat vreemd in de oren. Als ik verder lees, begrijp ik wel wat ze bedoelt maar toch kan ik hier niet zoveel mee.
Omgaan met angst
Eigenlijk ben ik nooit bang geweest tijdens het paardrijden. Tot een paar jaar geleden een jong paard vanuit het niets besloot mij er flink af te gooien. De laatste tijd gaat mijn hartslag flink omhoog bij het springen. Na een val met een nare blessure als gevolg vind ik het springen ineens weer erg spannend.
Een simpele oplossing lijkt stoppen met datgene wat je eng vindt. Maar helaas werkt dat niet zo. Angst is volgens de auteur wel goed te behandelen en in veel gevallen kun je dat zelf.
De oorzaak van angst zit grotendeels tussen je oren en daar vind je ook de oplossing.
Ik lees aandachtig verder....!
Handige tips over praten tegen jezelf, ademhaling en logisch redeneren.
'Face your fears' met mate en zet kleine stapjes.
Het boek gaat (gelukkig) niet alleen over angst. Ook andere onderdelen zoals luiheid komen aan bod. Met daarbij tips hoe je daar mee om zou kunnen gaan.
Luiheid
Ken je dat? Je zou nog wel je zadel kunnen invetten maar liever spring je onder de douche en plof je neer op de bank. Op dat moment ben je lui. Maar is dat erg? Ook hier geeft het boek een interessante lezing over.
Jaloezie
Vrijwel iedereen heeft wel eens jaloerse gevoelens. Iemand anders lijkt iets veel beter te kunnen dan jij, heeft een beter paard, etc. En voor jou voelt dat vervelend.
In het boek komt dit gevoel uitgebreid aan bod. Jaloezie kun je niet wegnemen maar je kunt wel leren ermee om te gaan. Taakgerichte en egogerichte ruiters worden besproken. Topruiters zijn vooral taakgericht maar ook een groot gedeelte egogericht.
"Winnen kun je niet controleren, verbeteren wel."
Wanneer je je niet focust op het winnen, maar op het verbeteren van je manier van rijden en je presteren in de ring, zal je minder nerveus zijn.
Conclusie
Controlfreak, motivatie, zelfvertrouwen trainen... Het lijkt wel of dit boek voor mij geschreven is. Allerlei kanten van de paardensport worden in dit boek aangestipt en met wat goed gezond verstand kan het je een enorme boost geven in de juiste richting. Ik merk bij mezelf al dat ik op een positieve manier nadenk over mijn manier van paardrijden. Wat mij betreft dus een echt aanrader!
Bestel via Bol.com:
Andere boeken die jou misschien interesseren:
Bekijk hier de meest recente versies van het voltige wedstrijdreglement.
Als je paard last van wedstrijdspanning heeft, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Hier leggen we uit welke mogelijkheden er zijn voor ruiter en paard!
Zonder motivatie geen prestatie. Maar wat is motivatie nu eigenlijk? En hoe werkt dat?
Bij sommige mensen lijkt het alsof hun goede resultaten komen aanwaaien. Maar ook deze mensen zijn gemotiveerd. Vanuit zichzelf of vanuit het vooruitzicht van een bepaalde beloning. Zonder motivatie kom je niet ver.
Wat betekent mentaal eigenlijk? De Dikke van Dale zegt over mentaal: “de geest of het denkvermogen”. Zie je lijf als het vervoermiddel van je brein. In je brein zijn jouw geest en jouw denkvermogen opgeslagen. Je brein en je lichaam kunnen niet zonder elkaar. Beiden zal je moeten onderhouden door goed te eten en te bewegen.
Consequent reageren geeft je paard duidelijkheid en voorkomt een hoop irritatie.
✓ Zwembad ✓ Sauna ✓ Restaurant ✓ Ruime tuin met terras ✓ Bierstube ✓ Goede wandelomgeving ✓ Waterski op loopafstand
Hippisch Centrum van de Zwartewaterruiters te Genemuiden
Rantrime Hierden
Manege de Schutskooi
Hippisch Centrum Exloo
Essen (DLD)
Reacties
Er zijn nog geen reacties.