Wedstrijdspanning en ruitertypen

door Q4 Horse Profile
Wedstrijdspanning en ruitertypen

Wedstrijdspanning. Iedereen die wedstrijden rijdt of heeft gereden, herkent het. Er zijn veel psychologen en coaches die zich hebben gespecialiseerd in dit specifieke onderdeel.
Hieronder wordt omschreven hoe de verschillende ruitertypen omgaan met wedstrijdspanning. Waar herken jij jezelf het meeste in?
 
Zenuwen? Daar heb je weinig last van.
Je bent gefocust en hebt weinig behoefte aan een gezellig praatje: het gaat om de prestatie die neergezet moet worden. Het wordt inderdaad de eerste keer in een hogere klasse, maar dat is juist een uitdaging! De vorige wedstrijd haalde je de laatste winstpunt die nodig was om te promoveren. Gelijk dezelfde middag heb je nog een mailtje naar de organisatie gestuurd om te vragen of je in een klasse hoger ingedeeld kon worden. De oefeningen passend bij het niveau ken je al heel goed, je houdt ervan om moeilijke en uitdagende dingen te oefenen. Teveel herhaling vind je vaak saai. Je wilt ‘knallen’ en gaat voor de winst.
Een tip voor jou is om niet te gretig te zijn, en je tijdens het losrijden te richten op ontspanning voor jezelf én je paard.
 
Zenuwen? Ja, best veel!
Je kent de proef uit je hoofd, sterker nog, je traint ‘m al maanden. Ieder gedeelte uit de proef heb je stuk voor stuk geoefend, getraind en herhaald. De schouderbinnenwaarts die goed voelde maar steeds net op vier sporen was in plaats van op drie, heb je geperfectioneerd terwijl je op de spiegel afreed. En toch overheerst onzekerheid; wat als het tijdens de proef niet zo goed gaat als dat het thuis ging…? 
Een tip voor jou is om je tijdens het losrijden niet te gaan richten op het nog meer willen verbeteren van details. Rijd niet te lang los, en richt je op ontspanning. Regelmatig even stappen met lange teugel. En blijven ademen vanuit je buik.
 
Zenuwen? Mwah… Deze keer niet heel erg.
Voor de zekerheid ga je dit keer nog maar niet promoveren. Je instructeur gaf aan dat je er wel al aan toe was en je hebt de winstpunten al bijna volgereden, maar dit keer toch nog maar even in dezelfde klasse. Het voelt nu echt goed, en in de volgende klasse wordt het toch wat lastiger. In de les moest je al met de nieuwe oefeningen aan de gang, maar dat vond je paard wat moeilijk, en van de strubbelingen die dat soms oplevert houd je niet. Dan liever nog maar even rustig doortrainen.
Een tip voor jou is om wat zelfverzekerder te zijn: je hebt geoefend en toen ging het goed, dus waarom zou het nu niet goed gaan? Ga niet te voorzichtig rijden, neem een beetje risico in de proef.
 
Zenuwen? Nee, niet echt. 
Drie van je vriendinnen doen ook mee vandaag! Zo gezellig! Wel rijdt een van je vriendinnen een stuk beter dan jij doet. Hopelijk doet jouw paard goed zijn best en ziet de jury dat jij en je paard een supergoed team zijn! Eigenlijk had je afgelopen twee dagen heel fanatiek willen trainen, maar dat is niet helemaal gelukt, of sterker nog, helemaal niet. Eergisteren was het de bedoeling dat je in de bak ging trainen, maar een stalgenoot vroeg of je mee het bos in ging. Onder het motto dat afwisseling goed voor je paard is ben je natuurlijk mee gegaan. En gisteren was er nog een kans. Het was bijna gelukt, maar na eerst gezellig wat drinken in de kantine en daarna je paard veel te lang poetsen en kwam het qua tijd toch beter uit dat je het rijden maar oversloeg en ging invlechten. 
Een tip voor jou is om je te focussen op je paard en de te rijden proef. Laat je niet afleiden door bekenden op het losrijdterrein en knoop geen gesprekken aan. Dit kan allemaal na jouw proef. Dan gaat het hartstikke goed!
 
Q4HorseProfile geeft ruiters inzicht in hun eigen voorkeursstijlen én in die van hun paard. Hierdoor leer je je eigen valkuilen en sterkten als ruiter kennen, en leer je beter af te stemmen op je paard. Met als gevolg dat je prettiger met je paard omgaat, effectiever traint en betere resultaten behaalt.
Wil je meer weten over jouw ruitertype en dat van je paard? En wat je kunt doen om jullie wedstrijdstress te verlagen? Kijk dan op www.q4horseprofile.com of mail naar info@q4horseprofile.com.
 
Esther Huisman & Valesca Pieters
Q4HorseProfiles

Ook interessant

  • Het Ros Beiaard

    Het Ros Beiaard

    Het oersterke, duivelse Ros Beiaard doet alles voor zijn baas Reinout. Als uiteindelijk in een oneerlijke strijd het Ros ziet dat zijn meester hem van zich heeft afgewend, sterft hij.

  • Het rijden van wedstrijden (inschrijven)

    Het rijden van wedstrijden (inschrijven)

    Je eerste wedstrijd zal waarschijnlijk een dressuurwedstrijd zijn. Deze wedstrijdinformatie gaat daar dus vooral over. Om te gaan springen moet je namelijk eerst een wintspunt halen in de dressuur.

  • Wedstrijdreglementen Voltige

    Wedstrijdreglementen Voltige

    Bekijk hier de meest recente versies van het voltige wedstrijdreglement.

  • Welke vloer in de stal

    Welke vloer in de stal

    Lees hier informatie over de vloeren in je stal.

  • Ruiter Fit Training: mentale kracht

    Ruiter Fit Training: mentale kracht

    Wat betekent mentaal eigenlijk? De Dikke van Dale zegt over mentaal: “de geest of het denkvermogen”.  Zie je lijf als het vervoermiddel van je brein. In je brein zijn jouw geest en jouw denkvermogen opgeslagen. Je brein en je lichaam kunnen niet zonder elkaar. Beiden zal je moeten onderhouden door goed te eten en te bewegen.

Reacties

Reageren

Je mag nog 500 tekens gebruiken.

Er zijn nog geen reacties.

Chat